Oldalak

2018. március 22., csütörtök

Önkontroll

Szobatisztaság első lépései: 2018. március 17-22.

Túl vagyunk másfél hét együttléten és a menhelyen olyan riadtan viselkedő kiskutya egyre jobban kinyílik. Kemény és akaratos, de emellett nagyon értelmes és figyelmes is, így rengeteget tudunk tanulni.

És itt nem csupán az engedelmességről van szó, hanem az akarat első és legnagyobb megpróbáltatásáról: a szobatisztaságról. Ahogy a gyerekek életében, úgy a kutyákéban is, ez az önkontroll első mérföldköve. Hiszen az ösztönös és legtermészetesebb testi késztetéseket kell uralnunk. Figyelnünk kell a fizikai jelekre, sőt vissza kell azokat tartanunk, mert a gazdi azt várja el tőlünk, hogy "a pisit vigyük ki a lakásból a kertbe".

Ez csak többé-kevésbé sikerül még, legtöbbször azon a banánhéjon csúszik el a történet, hogy Loni jelez ugyan, öltözünk-megyünk, de odakint pikk-pakk elfelejti, miért is kerültünk kívül az ajtón. Mulcsot lopni sokkal szórakoztatóbb, mint elvégezni a dolgát.
A pisilhetnék ráadásul nem csupán a vízfogyasztás függvénye. Játék utáni izgatott állapotban még nem megy olyan jól a jelzés-dolog, de egyéb felzaklató helyzetek, mint például a vacsorám illata is okozhat átmeneti memóriazavart.

A kínaiak a hólyagmeridiánhoz kötik a cselekvőerőt és a kontrollt, továbbá az alkalmazkodás képességét. A vese tárolja az energiatartalékokat, a hólyag pedig segít ezeket tettekre váltani. A kutyáknál ez a fajta érvényesülési képesség a helymegjelölésben is megmutatkozik, gyakran egymás szagmintáját igyekeznek "felülírni", kimutatva ezzel dominanciájukat.

A saját hólyagunk kontrollálása együtt jár az ellenőrzéssel, de nem csak a testünk vagy az életkörülményeink felett is uralkodunk, hanem mások vezetésének és ellenőrzésének a képességét is ide tartozik a keleti tanuk szerint.

Vagyis a kiskutyát megtanítani erre a nagyon is emberi tulajdonságra (hiszen a többi állat ott és akkor ürít, amikor eszébe jut), az első lépése annak, hogy őt irányítani tudjuk.

A legmélyebb ösztönökkel való munka itt kezdődik, mert a legtöbb tudattalan szabályzó mechanizmus, mint például a túlélési-, illetve a szaporodási ösztön is a hólyagmeridiánhoz van hozzárendelve.

Embereknél egyébként a hólyagmeridián túlműködése lobbanékonysággal, az önkontroll elvesztésével jár, ilyenkor felülkerekednek rajtunk az ösztönök. Ha pedig gyengén működik ez a szervünk, akkor belekerülhetünk áldozatszerepekbe, netán végletesen kényszeres ellenőrzési mániába.

A bölcs kínaiak azt javasolják, hogy fokozatosan végezzünk akaraterő-növelő gyakorlatokat és figyeljünk oda arra, hogy a fizikai testedzés mellett az ellenpólus - a pihenés - is teljes értékű legyen.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek a kutyás kalandjaim, kövess a Padparadsa Dog facebook oldalán.